OROSZ Katalin

Papír a modern médiában–műtárgyvédelmi problémák, jellemzők papír-bőr tárgyrestaurátor, Magyar Nemzeti Múzeum
Budapest, Magyarország


d_10_03_10_04

OROSZ Katalin, papír-bőr tárgyrestaurátor, Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest, Magyarország

1968-ban született Budapesten, 1991-2009 között a Magyar Országos Levéltár, 2009 óta a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa.

Szakmai tanulmányait az Országos Széchényi Könyvtárban (Könyv- és papírrestaurátor tanfolyam) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem Múzeumi és Közgyűjteményi Tárgyrestaurátor Szakán végezte (1998). DLA fokozatát 2009-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte.

Papír, bőr és pergamen tárgyak vizsgálata, restaurálása, konzerválása mellett 2000 óta foglalkozik állományvédelmi, műtárgyvédelmi kérdésekkel. Ilyen irányú nemzetközi képzésekbe is bekapcsolódott a University College London (2002) és az ICCROM – Canadian Conservation Institute (2003) szervezésében.

2002-2004 között részt vett egy holland statisztikai állapotfelmérési módszer (UPAA) hazai levéltári bevezetésében és alkalmazásában, valamint az Országos Levéltár Állományvédelmi Programjának kidolgozásában.

2008-ban a Magyar Országos Levéltár Mohács előtti oklevélgyűjteményének és kataszteri térképeinek digitalizálása során az állományvédelmi szempontok meghatározásáért és a szakszerű, sérülésmentes műtárgykezelés felügyeletéért volt felelős.

2009 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem Iparművészeti Restaurátor Szakirány Papír specializációját vezeti és műtárgyvédelem, műtárgykörnyezet tantárgyat oktat. A Magyar Nemzeti Múzeum képzésein szintén műtárgyvédelmet, valamint papír anyagtan és konzerválás elméletet, gyakorlatot tanít. Külföldi oktatói tevékenységet végzett az Erasmus IP keretében nemzetközi együttműködésben, valamint az ICCROM és a Metropolis University, Helsinki felkérésére történeti technikák dokumentálása, kockázatkezelés és könyvrestaurálás-konzerválás témakörökben.

TOP